Civitella del Tronto

Det største fort i Italien – og det næststørste i Europa.

Civitella del Tronto er et gammelt fort i det allernordligste Abruzzo. Ingen kender fortets præcise alder, men det er nævnt første gang omkring år 1000 – 1100.

Fortet ligger højt på en klippetop og er 500 meter langt og små 50 meter bred og har et areal på 25.000 kvadratmeter. Det er det største fort i Italien og Europas næststørste. Hohensalzburg ved Salzburg i Østrig er større.

I dag er fortet et museum, og fra fortet er der en fantastisk udsigt. Det er let at forstå, at de i sin tid lagde et fort her.

Der har været kampe ved fortet mange gange. I 1500-tallet blev det besat af franske tropper og igen under napoleonskrigene.

Ved fredsslutningen efter napoleonskrigene kom fortet sammen med resten af Abruzzo ind under kongen af Begge Siciler i Napoli. Fortet lå stort set lige på grænsen mellem Kongeriget Begge Sicilier og Pavestaten. I dag ligger det meget tæt på grænsen til regionen Marché.

Fortet var det sidste der overgav sig til Garibaldi og kongen af Savoyen under Italiens samling. Civitella del Tronto overgav sig først 20. marts 1861, efter at kongen i Napoli havde overgivet sig.

Nedenfor fortet ligger den lille hyggelige by Civitella del Tronto og der er ikke langt til den charmerende by Ascoli Piceno i Marché. Byen har et af Italiens smukkeste torve. Der er heller ikke langt til den meget smukke kløft Gole del Salinello med nogle fantastiske vandfald.

Leave a Reply