L’Aquila – en hårdt såret ørn

Abruzzos hovedstad, L’Aquila, er stadig hårdt medtaget efter jordskælvet i 2009.

D. 6. april 2009 kl. ca. 3.30 om natten ramte katastrofen. På det tidspunkt ramte et jordskælv på 6.3 Abruzzos fine gamle hovedstad L’ Aquila. Mange tusinde bygninger blev smadret og mere end 300 mistede livet i byen og i landsbyerne omkring, mange tusinde blev såret.

Mange har mistet alt, deres bolig, deres eksistensgrundlag, venner og familie.

L’ Aquila var en gammel fin by. Og er Abruzzos hovestad. Grundlagt helt tilbage i 1200-tallet. Byen ligger smukt i mere end 700 meters højde og er omkranset af bjerge på mere end 2.000 meter. Byen har knap 70.000 indbyggere.

Byen havde en flot gammel midtby (centro storico) med masser af gamle huse og smalle gader, samt naturligvis fine kirker og palæer.

Vi besøgte byen flere gange før jordskælvet, og oplevede en meget smuk by med et rigt handelsliv i de små gader, specielt den smalle hovedgade med mange små butikker, domkirken og domkirkepladsen gjorde indtryk.

Her i februar 2014 tog vi chancen og tog ind til byen. Det var en frygtelig oplevelse. Hele midtbyen er smadret, der er delvist ryddet op, men genopbygningen går kun meget langsomt fremad. Den gamle bymidte er stort set øde, næsten ingen mennesker, bortset fra bygningsarbejdere og vagter og stort set ingen butikker. Genopbygningsarbejdet virker helt uoverskueligt. Stort set alle bygninger er mere eller mindre ødelagt. Også domkirken.

Der går mange år før byen er tilbage, hvor den var før. Hvis den nogensinde kommer det.

Med mindre man har lyst til at se, hvor meget et jordskælv kan ødelægge en by, kan et besøg desværre ikke anbefales lige nu.

Gennem tiderne har byen været ramt af mange andre jordskælv, det sidste i 1958, dog meget mindre.

L’ Aquila betyder i øvrigt ”ørnen” på italiensk. Vi håber, ørnen kommer til at flyve igen.

(Billedet er fra før jordskælvet, domkirken brasede sammen, statuen i forgrunden overlevede)

Leave a Reply