Safran – Abruzzos guld

Mange vil nok mene, at safran kommer langvejs fra – fra Asien og andre eksotiske steder. Men verdens bedste safran kommer efter sigende fra Abruzzo, og traditionen med safran i Abruzzo går mange hundrede år tilbage. En stor del af produktionen eksporteres, ligesom det var en stor indtægtskilde i gamle dage.

Safran laves af de små støvdragere, der plukkes ved håndkraft på den lysviolette safrankrokus Crocus sativus . De friske orangerøde safrantråde vokser på to mindre lysegule støvdragere i hjertet af den lille blomst og tørres efter plukningen.

Safran er det dyreste krydderi i verden. Prisen for den italienske safran begynder efter sigende ved € 3.500 pr. kilo, og der skal omkring 200.000 krokus til et kilo safrantråde. De kan ikke plukkes med maskine. Den bedste kvalitet skulle være fra “Piano di Navelli” i Abruzzo. Navelli-sletten ligger 700 meter over havet mellem L’Aquila og Navelli.

Jeg har engang smagt en oste-safran lasagne. Den smagte rigtig godt.

Det andet krydderi, som Abruzzo er kendt for, er pepperoncini – de små stærke chilier. De er meget billigere.

Leave a Reply