Lakrids fra Abruzzo

De færreste er nok klar over, at lakrids er en Abruzzo specialitet (ligesom safran er det).

I Abruzzo har man efter sigende dyrket og brugt lakrids helt tilbage til romertiden. I 1500-tallet begynder dominikanske munke at trække saft på lakridsrødderne, der dyrkes omkring floderne Vomano og Piomba. Men det er dog først i 1800-tallet at en kommerciel produktion for alvor kommer i gang. Det er firmaet Cavalier de Rosa i Atri der starter.

Ladridsrødderne findes især i området mellem kystbyerne Silvi og Montesilvano nord for Pescara og byen Atri, der ligger mod nord og lidt inde i landet oppe i bakkerne. Atri er også byen, hvor vi har vores hus.

Man skal ikke have været i Atri ret længe for at se, at lakrids er vigtig. Der er masser af butikker, der sælger lakrids i alle afskygninger. Formet som spaghetti eller penne eller i mere traditionelle former. Slikhylderne i supermarkederne er også fyldt med den lokale lakrids.

Cavalier de Rosa er siden blevet til firmaet Menozzi de Rosa. Fabrikken ligger uden for Atri på vej ned mod kystbyen Pineto.

Lakrids kan bruges til meget i Atri og omegn – udover slik. Jeg har spist pasta med lakridssovs. Det smager faktisk rigtig godt. Man kan også få pasta med lakrids i. Det har jeg stadig til gode. De laver noget tyk, sort spiritus med lakrids – og selvfølgelig kan man få lakridsis. Spiritussen kan drikkes, men er nok mest til “kendere” (hvis man kan lide Nordsøolie og Ga-Jol-sprut og den slags, er det fint). Lakridsis kan anbefales.

Læs også: Safran – Abruzzos guld

Se mere på: www.menozziderosa.com

Leave a Reply