Toppen af Abruzzo

Midt inde i Gran Sasso i nationalparken Gran Sasso e Monti della Laga ligger Abruzzos højeste bjerg, Cono Grande, på 2912 meter. Det er også det højeste bjerg i Appeninerne, der går hele vejen ned gennem Italiens støvle fra nord til syd.

Cono Grande rejser sig mægtigt, når man kører ad autostradaen fra Rom og L’Aquila mod Teramo, men især fra den anden side rejser klippen sig stejlt mod himlen i et imponerende syn inden man kører ind i den 10 kilometer lange tunnel, der går gennem Gran Sasso.

Cono Grande og Cono Piccolo (2665 meter), der ligger lige ved siden af, er yndede mål for vandrere og bjergbestigere. Det er ikke meget svært at komme op på toppen, men heller ikke noget, man skal gøre, hvis man ikke har en god kondition, er vant til at gå i bjergene eller har højdeskræk.

Det tager en lille dags tid at gå op og ned, så man skal starte tidligt ved 8 – 9-tiden Og man skal huske at der er koldt på toppen – selv på en lun sommerdag, så hav godt med tøj med. Og gode vandresko eller vandrestøvler. Husk endelig også godt med forplejning, herunder vand. Og gå aldrig derop, hvis ikke vejret er godt og vejrudsigten god. Vejret kan hurtigt skifte i Gran Sasso.

De to bedste steder at starte er enten ved Campo Imperatore eller ved Prati di Tivo. Hvis man starter ved Campo Imperatore kan man holde pause ved refugiet Duca degli Abruzzi, men det ligger kun en lille times gang fra Campo Imperatore, eller ved refugiet Franchetti, hvis man starter ved Prati di Tivo. Begge steder kan man købe varm mad og få noget at drikke. Det er også muligt at overnatte.

Læs mere:
Campo Imperatore
Hotellet på toppen

Leave a Reply