Castelli – keramikbyen ved foden af Gran Sasso

Castelli er en lille middelalderby der ligger og trygger sig op helt op af Gran Sasso. Bjergsiderne rejser sig næsten lodret op øst for byen. Oppe over byen ligger bjerget Monte Camicia på 2562 meter.

Castelli er en lille bjergby som så mange andre i Italien, hvis det ikke var fordi byen var verdensberømt for sin keramik.

Gennem mange århundrede har byen levet af at lave keramik, det såkaldte Maiolica, der er en keramik belagt med tin-glasur. Maiolica går helt tilbage til renæssancen. Maiolica er farverigt og med legender og historie som motiver. Ofte med en eventyr-agtig naiv stil. Det er nok lidt en smagssag om man er til stilen. Jeg kan ikke lide det.

Men byen er ofte fyldt med turister, og der er rigtig mange producenter og butikker. Keramikken er heller ikke billig. Men byen er også et besøg værd i sig selv. Smalle gader, gamle huse og nogle hyggelige restauranter og barer. Og så er synet op til Gran Sasso helt specielt.

Maiolica var efter sigende især populært fra det 16. til det 18. århundrede. Og blev også populært i Europas fystehuse.