Abruzzo til Viborg og København

Kunstudstillingen ”I Italiens lys” viser malerier af P.S. Krøyer, Joakim Skovgaard, Kristian Zahrtmann og en række andre danske og norske kunstnere. Billederne er primært malet i Lazio og Abruzzo.

Udstillingen kan ses på Skovgaard Museet i Viborg fra 1. juni til 4. september. Og på Den Hirschsprungske Samling i København fra 22. september 2016 til 29. januar 2017. I Norge vises den på Lillehammer Kunstmuseum fra 4. marts til 4. juni 2017.

Udstillingen viser ifølge Skovgaard Museet et dansk-norsk kunstnerfællesskab i Italien i årene 1879-1886. Museerne er gået sammen om at genoplive stemningen fra Italien på udstillingen, der ifølge museerne genforener kunstnernes bedste værker fra disse få, men markante år. ”Med byer som Rom, Sora (østlige Lazio, tæt på Abruzzo) og Civita d’Antino (det sydvestligste Abruzzo) som ramme er det muligt at fortælle historien om en vigtig periode i den skandinaviske kunsthistorie”, skriver de.

Om udstillingen skriver de: ”Krøyer, Skovgaard, Theodor Philipsen, Viggo Pedersen, Kristian Zahrtmann og de norske kunstnere Eilif Peterssen og Christian Meyer Ross, rejste og malede sammen i Italien i perioden1879-1886. Her skabte de nogle af deres mest stemningsfulde billeder. Det italienske lys og de italienske farver forandrede deres malerier, og de inspirerede hinanden til at prøve nye teknikker, der var påvirket af den franske kunst med realismen og impressionismen.”

Kristian Zahrtmann holdt eksempelvis om sommeren til i den lille abruzzesiske bjerglandsby Civita d’Antino sammen med flere kollegaer som Joakim Skovgaard.

Udstillingen præsenterer ifølge museerne over 70 malerier fra Italien, som kunstnerne lavede under deres ophold. ”Fra smukke landskaber med klare floder og høje bjerge til charmerende folkeliv på gader, torve og restauranter. Drømmen om la bella Italia lever i kunstnernes værker, der rummer sydens varme glød og sorgløse livsstil”, skriver Skovgaard Museet.

Billedet er et udsnit af et maleri af Kristian Zahrtmann malet i Civita d’Antino. Billedet er med på udstillingen. Det er hentet (lånt) på Wikimedia Commoms.

Læs mere om Civita d’Antino

Mere information:
www.hirschsprung.dk