Chieti – hyggelig by fuld af historie og med fantastisk udsigt

Chieti giver indblik i Abruzzos historie, har en charmerende gammel bykerne og har udsigt til alle sider.

Chieti er en af de ældste byer i Abruzzo.  Den ligger fantastisk på et højdedrag med udsigt til alle sider, så man kan se Majella, Gran Sasso, Adriaterhavet og ud over Pescaradalen.

Byen er grundlagt helt tilbage omkring år 1.000 før Kristi fødsel. Både grækere og romere kaldte byen Teate, og i romertiden boede der omkring 60.000 mennesker i byen. Nogenlunde det samme som i dag.  Byen er da også fuld af romerske ruiner. Hvornår byen skiftede navn til Chieti er lidt uklart.

I dag står byen lidt i skyggen af Abruzzos største by Pescara, der ligger få kilometer fra Chieti. Men hvor Pescara er en forholdsvis ny by bygget op omkring havnen, jernbanen og havet, emmer Chieti af historie.

Byen er især kendt for statuen ”Guerriero di Capestrano” (krigeren fra Capestrano, se billedet), der nærmest er blevet symbol på Abruzzo. Den yderst velbevarede statue på mere end 2 meter kan ses på Abuzzos arkæologiske museum i byen. Statuen blev fundet i 1934 ved byen Capestrano. Abruzzos arkæologiske museum fortæller en masse om Abruzzos forhistorie og er bestemt et besøg værd. Byen har også et andet interessant arkæologisk museum, La Civitella, der har mere fokus på byen Chieti og som også har et stort romersk amfiteater.

Byens corso (hovedgade), Corso Marrucino, er en hyggelig og flot hovedgade med mange fine bygninger, hvoraf mange af dem har en fin arkade.

Endelig er Chieti kendt for en af de største og traditionsrige Langfredags-processioner i Italien. Efter sigende skal den have fundet sted siden 800-tallet.