2. Verdenskrig var også hård i Abruzzo

Især syd for Pescara var krigen barsk i Abruzzo, men mange byer blev også bombet, herunder Pescara.

9. juli 1943 var de allierede gået i land på Sicilien, og frem til efteråret 1943 gik det stærkt med fremrykningen op gennem Italien. Men den tyske Gustav Linje tværs over Midt-Italien satte en stopper for yderligere fremrykning i lang tid.

I vest fulgte Gustav Linjen floderne Liri og Garigliano, der løber ud i havet ved den lille by Minturno i det sydlige Lazio. I øst fulgte den Sangro-floden, der løber i det sydlige Abruzzo og munder ud i Adriaterhavet mellem Vasto og Ortona. I midten var der de høje og ufremkommelige Appeninerbjerge i Abruzzo og Lazio, som var svære at trænge igennem og lette at forsvare.

De allierede brugte fra midten af november 1943 til slutningen af maj 1944 til at kæmpe sig gennem Gustav Linjen.

Gustav Linjen er nok mest kendt for slagene i vest ved Monte Cassino og Anzio. De varede fra januar til maj/juni 1944. Men i Abruzzo gik det også hårdt for sig.

13. august og 14. 17. og 20. september 1943 bliver Pescara bombet af de allierede. Målene var især jernbanestationen og havnen. 80% af byens centrum blev ødelagt. Montesilvano blev også bombet flere gange, ligesom andre byer, især langs kysten og jernbanen ved havet blev bombet.

De allierede nåede Sangro-floden 9. november 1943. 28. november angriber de allierede over floden. Det følges op af en krydsning af Moro-floden lidt længere nordpå 4. december og slaget om Ortona, der varede fra 20 til 28. december 1943. Her kæmpede canadiske styrker mod tyskerne. Slaget er også kendt som ”Italiens Stalingrad”, da kampene var meget hårde og foregik fra hus til hus.

Efter Slaget ved Ortona gik fronten i øst i stort set i stå i et halvt år. Pescara, der kun ligger 25 km. nord for Ortona, blev først befriet 10. juni 1944.

Tyskerne rykkede nordpå til den Gotiske Linje, der gik fra Pisa til Rimini. Den holdt stort set fra august 1944 og frem mod krigens afslutning.

Den allierede fremrykning langs Italiens østkyst blev ledet af Feltmarskal Montgomery indtil han blev sat i spidsen for planlægningen af invasionen i Normandiet.

Ved Sangro floden ligger der en engelsk kirkegård ”Sangro River War Cemetary” med mere end 2500 faldne, mest englændere men også andre, herunder især soldater fra New Zealand, Indien og Pakistan.

Lige syd for Ortona ligger ”Moro River Canadian War Cemetary” med mere end 1500 faldne canadiere.

Begge er værd at besøge.

Læs mere om Ortona