Byerne

laquilaAbruzzo er først og fremmest naturoplevelser, badestrande og hyggelige småbyer. Men Abruzzo har også en række større byer, som er et besøg værd.

Abruzzos administrative og historiske hovedstad l’Aquila ligger smuk inde i bjergene. Det er en historisk by grundlagt i 1200-tallet med en flot og hyggelig gammel bymidte. Her er mange bygninger fra både renæssancen og barokken. Af seværdigheder skal nævnes det spanske fort, Sankt Bernadino basilikaen og fontænen med de 99 ansigter. Byen har i dag knap 70.000 indbyggere.

Desværre blev l’Aquila og omegn udsat for et voldsomt jordskælv i april 2009, som ødelagde mange gamle og historiske bygninger i byen. Mere end 300 blev dræbt. Genopbygningen sker desværre meget langsomt, og byen er blevet hårdt ramt også økonomisk.

Abruzzos store by er i dag Pescara som ligger ude ved kysten. Pescara er en forholdsvis ny by, der først er vokset i løbet af 1900-tallet. 2. verdenskrig var hård ved byen, da tyskerne her sloges i området med englændere og canadiere. Derfor er der ikke mange ældre bygninger tilbage i byen. Byen har i dag knap 130.000 indbyggere, men med de nærmeste byer i oplandet bor der knap en halv million mennesker i området rundt om Pescara.

Pescara har et rigt handelsliv med mange butikker og shoppingcentre både inde i byen og ude i forstæderne. Det er lidt specielt, at hovedgaden ender nede på stranden. På den måde kan en shoppetur kombineres med en tur i vandet.

Andre større byer i Abruzzo er Avezzano i den sydvestlige del, Lanciano og Chieti i nærheden af Pescara og Teramo i den nordlige del af regionen.