Historien

690px-Panorama_di_Civitella_del_Tronto

Abruzzo har ikke som Rom, Venedig eller Firenze og Toscana sat særlig dybe spor i hverken verdenshistorien eller i Italiens historie.

Frem til Italiens samling i 1861 hørte Abruzzo først til Kongeriet Napoli og senere Kongeriget Begge Sicilier, som bestod af Syditalien og Sicilien og blev styret fra Napoli. Fortet Civitella del Tronto (billedet) i det nordligste Abruzzo var det sidste, der i 1861 overgav sig til Garibaldi og kongen af Sardinien og Piemonte.

Under 2. verdenskrig var der hårde slag mellem tyskerne og englændere og canadiere, specielt ude ved kysten syd for Pescara, i særdeleshed ved byen Ortona. I dag kan man finde store kirkegårde med engelske og canadiske soldater lige uden for Ortona.

Abruzzo har altid været et fattigt landbrugsområde og der har været flere omgange med stor udvandring både til USA, Sydamerika og Australien, men selvfølgelig også til Norditalien.

I 2009 blev Abruzzo ramt af et stort jordskælv, især området omkring l’Aquila blev hård medtaget. Mere end 300 blev dræbt, og mange tusinde blev hjemløse. Byen l’Aquila bærer stadig meget præg af de voldsomme ødelæggelser.